2012. szeptember 23., vasárnap

Téliesítés...

Befóliázott szaletli
A paradicsomnak is jót fog 
tenni, ha éjszakánként
 már a fólia alatt fog pihenni
 Ebben az évben is igyekeztünk mindent úgy elrendezni a télre, hogy minél kevesebb energiát használjunk, ugyanakkor minden kinti szerszám, berendezés a lehető legjobban védve legyen a hideg, és a fagy ellen. A fóliával körbevont szaletliben elhelyezett szerszámok, egyéb berendezések - pl.: talicska, öntöző berendezések - jól átvészelik a telet. Ha a fóliát gondosan összehajtva tesszük el a következő felhasználásig, akkor több évig is használhatjuk. A szaletli fóliája már ötödik éves, előtte a teraszon használtuk, úgy került át ide. A terasz fóliája is már három éves. Segít az állag megőrzésében, ha alaposan kifeszítjük - így később "öregedik" - felrakáskor, illetve, ha megoldható, akkor tárolás előtt gondosan megtisztítjuk, és ha tehetjük, akkor csőre, farúdra feltekerve tároljuk. 


Bevált a terasz befóliázása is. Míg korábban csak kifeszítettük a fóliát a terasz belső peremére, már az elmúlt télen is keretekre feszítve tettük fel.  Először a fakeret egyik oldalára raktuk a fóliát, két rétegben, a nyáron az egészet szét szedtük, a kereteket lefestettük, és mindkét oldalára  tettünk fóliát. Ettől azt várjuk, hogy a két fólia között lévő levegő réteg még jobban szigetel.






A belső tér is jobban kihasználható mint korábban. Ha nagyon hideg van, akkor ide "termeljük" fel a tüzelő egy részét, - kb. egy hétre valót, a mi esetünkben ez tűzifát jelent - így nem kell hóban, fagyban naponta felhordani. Csak teljesen egészséges darabokat érdemes bekészíteni, így megakadályozhatjuk, hogy kártevőket telepítsünk a teraszra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése